Ons Medicatiecontrole helpt zorgprofessionals bij het uitvoeren van een dubbele controle op risicovolle medicatie binnen het team. Het resultaat wordt rechtstreeks in het cliëntdossier opgeslagen.

Hoe werkt het?

Ons Medicatiecontrole is een app die controleverzoeken binnen het team verdeelt en geeft een verzoek direct door naar de volgende collega als iemand even niet in de gelegenheid is om het verzoek uit te voeren.

Mocht er niemand beschikbaar zijn dan wordt de achterwacht ingeschakeld zodat de controle binnen drie minuten plaatsvindt. Bekijk de video waarin Nellie en Irene van Savant laten zien hoe het werkt.

Controleer

Juiste patiënt

Juiste medicatie

Juiste wijze van toedienen

Juiste dosering

Juiste tijd

Tips

Begin je bezoek met de voorbereiding van de dubbele medicatiecontrole. Zo kun je alvast beginnen met de zorgverlening terwijl je collega de controle doet.

Zorg voor voldoende licht bij het maken van de foto’s. Je kunt op het scherm tikken om scherp te stellen.

Als je bij een client bent die meerdere risicovolle medicijnen gebruikt, maak dan per medicatie een apart controleverzoek.

Handleiding

In de handleiding vind je een uitgebreide uitleg van de verschillende mogelijkheden binnen de app.

Ga naar handleiding

Ons Medicatiecontrole aanvragen

De app is nu verkrijgbaar voor alle zorgteams die met Nedap Ons werken.

Werkt jullie organisatie met Nedap?

Dan kunnen jullie er al direct mee beginnen! Vraag aan de Nedap Ons coach binnen jullie organisatie om de dienst te activeren. Hij of zij kan bepalen of dit mogelijk is. (de Nedap Ons coach is vaak een applicatiebeheerder).

Nog geen Nedap gebruiker?

Werkt jullie organisatie nog niet met Nedap? Neem dan hieronder contact op.

Klik hier voor contact

F.A.Q.

 • Moet ik altijd reageren op een melding?

  Nee, dat hoeft absoluut niet. Als je niet reageert op een melding die je op je telefoon hebt ontvangen, dan gaat het verzoek vanzelf binnen 30 seconden naar iemand anders.

  Als je bijvoorbeeld een melding ontvangt op je telefoon als je bezig bent met een risicovolle handeling zoals het douchen van een duizelige cliënt, of de verzorging van een open wond, dan kun je de melding gewoon negeren. Je kunt je telefoon gewoon in je tas of je broekzak laten zitten.

 • Hoe maak ik goede foto’s?

  Tap op het scherm om scherp te stellen. Wacht tot de weergave scherp is voordat je de foto maakt. Hou bij het maken van de foto je toestel zo stil mogelijk. Hiermee voorkom je een onscherpe of bewogen foto.

  Hoe meer licht, hoe beter. Leg de toedienlijst en de gereedgemaakte medicatie op een plek met veel licht. Overdag komt het meeste licht van buiten, dus op een tafel dicht bij een raam is dan het beste. Probeer ’s avonds een plek direct onder een lamp te vinden.

  Zorg dat de dosering van de medicatie duidelijk te zien is en dat de relevante informatie van de toedienlijst goed leesbaar is. Denk eraan dat het doel is dat de juiste patiënt, de juiste medicatie, met de juiste wijze van toedienen, in de juiste dosering, op de juiste tijd krijgt.

 • Hoe voorkom ik onnodig wachten?

  Begin je bezoek met het gereed maken van de medicatie en verstuur direct daarna je controleverzoek. De controle kan dan door een collega uitgevoerd worden terwijl jij de andere dingen doet bij je cliënt. Op deze manier voorkom je dat je al klaar bent met de overige zorgtaken en tijd verliest omdat je aan het einde van je bezoek nog op het resultaat staat te wachten voordat je de medicatie kan toedienen.

  Kijk na het versturen altijd even of er voldoende collega’s beschikbaar zijn om je verzoek te controleren. Mocht er niemand zijn, bel dan een collega of stuur een berichtje met de vraag zich aan te melden in de app.

 • Zijn er kosten verbonden aan de app?

  Ja, de medicatiecontrole app wordt door ons beschouwd als aanvullende dienstverlening, waardoor aanvullende contractvoorwaarden gelden. Neem contact op met je Nedap Ons coach (is vaak de applicatiebeheerder binnen een zorginstelling) voor meer informatie.

 • Werkt het op mijn iPhone?

  Nee, op dit moment ondersteunen wij alleen Android telefoons en tablets.

 • Kan ik vanuit een centrale locatie controles uitvoeren?

  Ja, naast medicatie controleren binnen het team, is het ook mogelijk om de aanvragen op een centrale kantoorlocatie af te handelen. Stel jezelf beschikbaar als achterwacht en je ontvangt de controles die niet tijdig door de teams opgevangen zijn.

 • Is er een vervolg voor degene die de controle uitvoerde?

  Wanneer je bij een controle kiest voor “Stop! Niet toedienen!” of voor “Kan controle niet uitvoeren”, dan hoef je je verder geen zorgen te maken over het vervolg. Je bent altijd klaar met de controle zodra het door jou gekozen resultaat verzonden is. Je hoeft dus ook niet je collega te bellen of op een andere manier contact op te nemen.

  Het is de verantwoordelijkheid van degene die het resultaat van je controle ontvangt om de juiste vervolgstappen te nemen. Het zou kunnen dat je voor dezelfde cliënt en medicatie ook het aangepaste controleverzoek ontvangt, maar in de meeste gevallen zal dat naar een andere collega gaan.

 • Hoe voldoen we aan inspectie-eisen?

  De Nedap Ons Medicatiecontrole app slaat het resultaat van elke controle op in het cliëntdossier. Managementinformatie waarmee inzicht te krijgen is in de gemiddelde controleduur, het aantal uitgevoerde controles (per cliënt) en het aantal afgekeurde controles (met reden) wordt ontsloten via onze koppelingen.